Jean Anthelme Brillat-Savarin

Jean Anthelme Brillat-Savarin

(29 idézet)

1755. április 1. — 1826. február 2.
francia jogász, politikus és gasztronómiai szakíró

Figyelés

Könyvek

 IdőKedvencHossz

A ki barátokat fogad a nélkül, hogy gondoskodnék az ebédről, nem érdemli meg, hogy barátai legyenek.

A jóllakott ember nem ugyanaz, aki egy órával előbb volt, amikor éhesen tárgyalt.

Annak, aki senkiről nem mond rosszat, joga van maga iránt is elnézéssel lennie.

A harmadik pohár után a legjobb bort is csak félig-meddig, vagy egyáltalán nem élvezi az ember.

Az ételek rendje: nehezekkel kezdeni és erősekkel végezni. Az italok rendje: könnyükkel kezdeni és erősekkel végezni.

Mindenki, aki először iszik kávét, bizonyos lehet benne, hogy ezzel feláldozta álmának egy részét.

Az ember valódi gyönyörre lel a terített asztal mellett.

A szakács összes tulajdonságai közül a legelengedhetetlenebb: a pontosság.

Vannak egyének, akiktől a természet megtagadta az ízlelő szerveknek a finomságát, vagy a figyelmességnek azt a kitartását, amely nélkül a legízletesebb ételek is észrevétlenül csúsznak le a gyomorba.

A szakácsmesterséget meg lehet tanulni, de ahhoz, hogy valaki sütni tudjon, születni kell.

A terített asztal az egyetlen hely, ahol az ember az első órában soha se unatkozik.

Ha valakit meghívunk magunkhoz, akkor tulajdonképpen boldogságáról gondoskodunk addig, míg falaink között időzik.

Mondd meg, hogy mit eszel, s megmondom, hogy ki vagy.

Az étvágy meghatározása: a mozgás és az életfolyamat a test folytonos anyagveszteségével jár, és porhüvelyünk, ez a bonyodalmas gépezet, hamarosan megtagadná a szolgálatot, ha a Gondviselés nem látta volna el egy olyan eszközzel, mely azonnal figyelmezteti, mihelyt erői és szükségletei nincsenek többé egyensúlyban.

Mit értünk táplálék alatt?
Népszerű felelet: táplálék mindaz, amivel csak táplálkozunk.
Tudományos felelet: táplálék alatt az olyan anyagot értjük, amely a gyomorba jutván, az emésztés útján állati anyaggá változhatik át, vagyis átmehet az állati életbe s így pótolhatja azt a veszteséget, amit az emberi testben az élet folyamata okoz.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom