Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

(7 idézet)

Athenaeum Kiadó

Hasszan Hadzsi chef, a középkorú párizsi étteremtulajdonos életének története családja mumbai-i kifőzdéjében kezdődött, melynek udvarában rotyogott a kadai, zsírpapíron sorakoztak a szamoszák, tandooriban sült a rák és a marinált padlizsán. Édesanyja halála után a hatalmas és lármás Hadzsi család, élükön az apával, aki tisztában lévén saját korlátaival, úgy dönt, hogy elmélyíti a világról való tudását: három használt Mercedesszel bejárja és végigeszi Európát.
A sors a francia Lumiere városka határában szól közbe: autóik egy szolid panzió és egy üresen tátongó kastély előtt robbannak le. A család hamarosan megnyitja indiai éttermét: a finom panzióval szemben egy hatalmas fa elefánt fogadja a vendégeket, s hindusztáni klasszikus zene üvölt sercegve a hevenyészett hangfalakból.
Madame Mallory, a francia konyhaművészet nagyasszonya, a panzió tulajdonosa és éttermének vezetője kis híján szívrohamot kap, amikor felfedezi az ösztönös tehetséggel rendelkező tinédzser szakácsot az indiai étterem konyhájában.
A dörzsölt ám nagyszívű családfő, Abbasz Hadzsi és a dölyfös francia szakácsasszony, Mme Mallory háborúja örökre meghatározza Hasszán életét.

Könyv, film, zene, hangoskönyv akár 27% kedvezménnyel!

KortársRegény

Bármilyen idegennek érzem is magam, mindig vannak a világban olyanok, akik még nálam is jobban kilógnak a sorból.

36. oldal

A végzet, az hatalmas dolog. Nem lehet elszaladni előle. Utoléri az embert.

74. oldal

53

Nekem tökéletesség kell. Tökéletesség. És aki nem nyújtja azt, amit elvárok tőle, azzal végeztem.

Ha valaki szerzetesi cellában lakik egy puritán hölgy vigyázó tekintetének hatósugarában, az nem túlságosan kedvez egy romantikus kapcsolatban.

182. oldal

Minden író, de különösen, akik újságírók eredetileg, azt a képzetet igyekszik kelteni, hogy tudásuk nagyobb, mint amekkora a valóságban.

297. oldal, Köszönetnyilvánítás

Az a legnehezebb, hogy amikor az ember elért egy szintet, akkor is frissnek kell maradnia, mindennap. A világ rohanvást változik körülöttünk, hát nem? Tehát bármilyen nehéz is, a siker kulcsa csak az, hogy keblünkre öleljük az állandó változást, és haladjunk az idővel.

258. oldal

A jóval a rosszat is el kell fogadnunk.

284. oldal

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom