Jean Anthelme Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája

Jean Anthelme Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája

(25 idézet)

Fapadoskönyv Kiadó

"A gasztronómia az egyetlen olyan élvezet, ami soha nem fáraszt" - vallja a téma alapművének megfogalmazója, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Máig őt idézik, és szinte istenítik az ínyencek, gourmet-k pápájukként. Holott a csevegő, anekdotázó szerző nem közöl hagyományos recepteket, nem sorolja a hozzávalókat és az elkészítés mikéntjét. Mégsem tudunk szabadulni ellenállhatatlan mesélőkedve szerteágazó folyondárjaitól. Mintha filozofikus okfejtést adna közre, "elmélkedés"-ekre osztja mondanivalóját, közben semmi rendszer nem bontakozik ki az ötletszerűen egymás mellé sorakozó fejezetekből. Hol az elhízásról, máskor a böjtről, az alvásról, az álmokról jut eszébe egy-egy történet, amelyeket feltétlenül meg akar osztani olvasójával. Történeti visszapillantást nyújt a rómaiak lakomái, a Lajosok udvara felé; s hitet tesz a vendéglők, kávéházak, éttermek szükségessége mellett. Vonzó perspektíva a mai nescafé, filter tea, zacskós leves konyhaművészet számára.

Könyv, film, zene, hangoskönyv akár 27% kedvezménnyel!

TársadalomtudományÉletmód

Mondd meg, hogy mit eszel, s megmondom, hogy ki vagy.

8. oldal, 1986.

Az ember isteni jogon királya az egész természetnek; a földet az ő hasznára borította be növényzettel és népesítette be állatokkal a teremtő; következésképen olyan szervvel kell rendelkeznie, mellyel hasznát veheti mindazoknak az ízes anyagoknak, amelyek alattvalói világában egyáltalán feltalálhatók.

37. oldal, 1986.

A tudományok nem úgy jöttek a világra, mint Minerva, aki teljesen fölfegyverkezve ugrott ki a Jupiter fejéből; az Idő leányai ők, akik lassankint, szinte észrevétlenül formálódtak, akképpen, hogy mindenekelőtt összegyűltek ama módszerek, amelyekre a tapasztalás sorjában rámutatott, utóbb pedig az ember rájött ama törvényekre, melyek e módszerek egybevetéséből levezethetők.

41. oldal, 1986.

A jóllakott ember nem ugyanaz, aki egy órával előbb volt, amikor éhesen tárgyalt.

45. oldal, 1986.

Az étvágy meghatározása: a mozgás és az életfolyamat a test folytonos anyagveszteségével jár, és porhüvelyünk, ez a bonyodalmas gépezet, hamarosan megtagadná a szolgálatot, ha a Gondviselés nem látta volna el egy olyan eszközzel, mely azonnal figyelmezteti, mihelyt erői és szükségletei nincsenek többé egyensúlyban.

46. oldal, 1986.

A szakács összes tulajdonságai közül a legelengedhetetlenebb: a pontosság.

47. oldal, 1986.

Mit értünk táplálék alatt?
Népszerű felelet: táplálék mindaz, amivel csak táplálkozunk.
Tudományos felelet: táplálék alatt az olyan anyagot értjük, amely a gyomorba jutván, az emésztés útján állati anyaggá változhatik át, vagyis átmehet az állati életbe s így pótolhatja azt a veszteséget, amit az emberi testben az élet folyamata okoz.

52. oldal, 1986.

Mindenki, aki először iszik kávét, bizonyos lehet benne, hogy ezzel feláldozta álmának egy részét.

87. oldal, 1986.

A víz az egyetlen ital, mely igazán oltja a szomjat; innen van, hogy csak nagyon kis mennyiséget lehet belőle inni. A többi folyadék, amit az ember megiszik, csak enyhítőszer; és ha az ember mindig csak vizet innék, sohase mondták volna az ember egyik kiváltságának azt, hogy: akkor is tud inni, amikor nem szomjas.

107. oldal, 1986.

Vannak egyének, akiktől a természet megtagadta az ízlelő szerveknek a finomságát, vagy a figyelmességnek azt a kitartását, amely nélkül a legízletesebb ételek is észrevétlenül csúsznak le a gyomorba.

120. oldal, 1986.

A szenvedélyek hatnak az izmokra; és nagyon gyakran látunk olyan embert, akinek az arcáról, ha hallgat is, legvilágosabban leolvashatjuk azokat a különböző érzéseket, amelyek izgatják, foglalkoztatják, mialatt szótalan. Az izmoknak ez a feszültsége, ha szokásossá válik, végre is észrevehető nyomokat hagy, következésképen állandó és könnyen felismerhető jelleget ad az arcnak.

121-122. oldal, 1986.

Az első tál ételnél, a lakoma kezdetén, a legtöbb ember mohón eszik, keveset beszél és nem figyel arra, amit a másik mond; mindenki elfelejtkezik társadalmi állásáról s a nagy gyár egy munkásává válik. Hanem amikor a szükség kezd kielégülni, a gondolattalanságnak vége, a társalgás megindul, s új rend következik; mindenki, aki eddig csak fogyasztó volt, most többé vagy kevésbé szeretetreméltó vendéggé válik, aszerint, hogy a teremtő mennyi tehetséget adott neki ehhez.

140. oldal, 1986.

Az ember belemerül a teljes álomba. Mit csinál ezalatt a lélek? Magamagában él, mint a kormányos szélcsendben, mint a tükör éjjel, mint az a hárfa, amelyet senki sem érint; új izgatásra vár.

163. oldal, 1986.

Akármilyen különösek is azok a képzetek, amelyek álmunkban foglalkoztatnak bennünket, ha jobban megfigyeljük ezeket, meg kell győződnünk róla, hogy ezek mind emlékek vagy emlékeknek a kombinációi. Kísértésben vagyok, hogy azt mondjam: az álom az érzékek emlékezése.

165-166. oldal, 1986.

A diéta minden orvosi eszköz között a legelső, mert folytonosan hat, éjjel-nappal, úgy az ébrenlét, mint az alvás idején; s ez a hatás minden étkezéskor felfrissül és úrrá válik a test minden részén.

187. oldal, 1986.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom