Jean Anthelme Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája

Jean Anthelme Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája

(8 idézet)

Fapadoskönyv Kiadó

"A gasztronómia az egyetlen olyan élvezet, ami soha nem fáraszt" - vallja a téma alapművének megfogalmazója, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Máig őt idézik, és szinte istenítik az ínyencek, gourmet-k pápájukként. Holott a csevegő, anekdotázó szerző nem közöl hagyományos recepteket, nem sorolja a hozzávalókat és az elkészítés mikéntjét. Mégsem tudunk szabadulni ellenállhatatlan mesélőkedve szerteágazó folyondárjaitól. Mintha filozofikus okfejtést adna közre, "elmélkedés"-ekre osztja mondanivalóját, közben semmi rendszer nem bontakozik ki az ötletszerűen egymás mellé sorakozó fejezetekből. Hol az elhízásról, máskor a böjtről, az alvásról, az álmokról jut eszébe egy-egy történet, amelyeket feltétlenül meg akar osztani olvasójával. Történeti visszapillantást nyújt a rómaiak lakomái, a Lajosok udvara felé; s hitet tesz a vendéglők, kávéházak, éttermek szükségessége mellett. Vonzó perspektíva a mai nescafé, filter tea, zacskós leves konyhaművészet számára.

Könyv, film, zene, hangoskönyv akár 27% kedvezménnyel!

TársadalomtudományÉletmód

A haldokló nem érez szagot és ízt, nem lát és nem hall többé. Csak a tapintás érzése maradt meg; nyugtalanul fekszik, karjait ide-oda lóbálja, minden pillanatban változtatja helyzetét; mint már mondottuk, olyan mozdulatokat tesz, mint a magzat az anya méhében. Az őt lesújtani készülő halál nem ébreszt benne semmi félelmet, mert már nincsenek gondolatai, s úgy fejezi be az életet, ahogyan kezdte, vagyis anélkül, hogy tudatában volna ennek.

Anthelme Richerand(átvett idézet)

206. oldal, 1986.

Aki vendégül hívja a barátait, de maga nem ügyel rá, hogy mily ebéd készül számukra, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.

9. oldal

A jó szakács első és legfőképp elengedhetetlen tulajdonsága a pontosság; ez az első kötelessége a vendégnek is.

9. oldal

A szakácsmesterséget meg lehet tanulni, de ahhoz, hogy valaki sütni tudjon, születni kell.

9. oldal

Egy új ételnek a felfedezése többel járul az emberi nem sorsának javulásához, mint ha a tudomány egy új csillagot fedez fel.

8. oldal

A harmadik pohár után a legjobb bort is csak félig-meddig, vagy egyáltalán nem élvezi az ember.

8-9. oldal

Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéről mindaddig, míg a fedelünk alatt marad.

9. oldal

A terített asztal az egyetlen hely, ahol az ember az első órában soha se unatkozik.

8. oldal

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom