Gyakran Ismételt Kérdések

Az oldalról

Az oldalon szereplő idézetek adatai minden esetben pontosak?
Felhasználhatom az oldalon lévő idézeteket a saját honlapomon?

Regisztráció és belépés

Nem tudok belépni. Mit csináljak?
Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?

Idézet beküldése

Hány idézetet küldhetek be az oldalra?
Mikor fog felkerülni az idézet, amit beküldtem?
Miért nem került fel az idézet, amit beküldtem?
Mi számít a nagyközönség számára érdektelennek?
Híres ember vagyok. Beküldhetem a saját idézeteimet?
Én is tudok jókat mondani! Miért csak híres emberektől fogadtok el idézeteket?

Idézet keresése

Keresem egy idézet szerzőjét. Tudsz segíteni?
Meg tudod adni az oldalon található egyik idézet pontos forrását?
Miért nincs az oldalon idézet a kedvenc szerzőmtől?
Nem találtam meg az idézetet, amit kerestem. Mit tehetek?
Miért töröltök idézeteket utólag?

Az oldal funkciói

Hogyan működik a kedvencnek jelölés?
Hogyan működik a megosztás?
Mi az a figyelő?
Mik azok a címkék, és hogyan működnek?
Mi alapján van a toplista kiszámítva?

Hibaelhárítás

Miért nem stimmelnek a számok, ha ki vagyok jelentkezve?
Miért nem tudok új képet feltölteni az adatlapomra?

Egyéb

Nem találtam meg a kérdésem a GyIK-ban!

Az oldalról

Az oldalon szereplő idézetek adatai minden esetben pontosak?

Gyors válasz: Igyekszünk, hogy így legyen, de a helyességüket garantálni nem tudjuk.

Bővebben: Az idézetek nagy részénél a szöveg és a szerző helyessége is ellenőrizve lett, erre azonban nem minden esetben van lehetőség, így előfordulhatnak az oldalon tévedések.

Bár mindent megteszünk, hogy az oldalon csak pontos idézetek szerepeljenek, az idézetek helyességét garantálni nem tudjuk. Amennyiben hibát vagy elírást találsz, azt az idézet oldalán szereplő hibajelentés funkció segítségével jelezheted nekünk.

Felhasználhatom az oldalon lévő idézeteket a saját honlapomon?

Gyors válasz: Néhány idézetet igen, de nem másolhatod le az adatbázisunkat.

Bővebben: Az idézetek kisebb mennyiségben szabadon felhasználhatóak, nagyobb mennyiség átvételéhez vagy profitorientált felhasználásához, illetve a kategóriák és a címkék újrapublikálásához azonban írásbeli engedély szükséges. Egy-egy idézet átvétele esetén megköszönjük, ha oldaladon elhelyezel egy ránk mutató linket. Ehhez különböző gombokat és segítséget találhatsz a Linkelj ránk! menüpont alatt.

Az Idézet az oldaladra menüpont segítségével véletlenszerűen változó idézeteket is megjeleníthetsz honlapodon, akár különböző kategóriákra vagy a kedvenceidre szűkítve a válogatást.

Amennyiben fejlesztő vagy, idézeteinket API-nk segítségével is felhasználhatod alkalmazásodban. Ennek feltételeit az API-ról szóló aloldalukon találhatod meg.

Regisztráció és belépés

Nem tudok belépni. Mit csináljak?

Gyors válasz: Használd az elfelejtett jelszó funkciót!

Bővebben: Ha elfelejtetted a jelszavadat, használd az elfelejtett jelszó funkciónkat! Amennyiben a felhasználónevedre sem emlékszel, az e-mail címedet is megadhatod helyette. Ha így sem sikerül belépned, írj a koordinátornak, mellékelve minél több olyan információt, amiről csak te tudhatsz (regisztrált e-mail cím, internet szolgáltatód neve, kiket követsz az oldalon, mit állítottál be a Figyelődben)!

Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?

Gyors válasz: Itt.

Bővebben: Amennyiben törölni szeretnéd a regisztrációdat, bejelentkezés után ezen az oldalon teheted meg azt. Kérlek, vedd figyelembe, hogy regisztrációd törlésével kedvenc idézeteid és a fórumba írt hozzászólásaid elvesznek, beküldött idézeteid pedig többé nem lesznek a te nevedhez kapcsolva. A törölt felhasználónevek a továbbiakban nem regisztrálhatóak.

Az Internet jellegéből adódóan a törölt tartalmak továbbra is fennmaradhatnak a Citatum.hu-tól független keresőkben, archívumokban, illetve tőlünk tartalmat átvevő oldalakon. A Citatum.hu ezekkel az oldalakkal semmilyen kapcsolatban nem áll, és az általuk közölt tartalomért, illetve annak eltávolításáért semmilyen felelősséget nem vállal. A Citatum.hu nem tudja garantálni a közölt tartalmak Internetről való végérvényes eltüntethetőségét, pusztán a Citatum.hu oldalról való törlésért felel.

Idézet beküldése

Hány idézetet küldhetek be az oldalra?

Gyors válasz: Egyszerre 5 idézeted várakozhat elfogadásra, de ha könyvből küldesz be idézeteket pontos forrásmegjelöléssel, akkor akár 30-at is beküldhetsz egy alkalommal.

Bővebben: Az oldalra nap mint nap rengeteg idézet érkezik, és ezek ellenőrzése nem kevés időbe telik. Annak érdekében, hogy a várakozási idő ne nyúljon zavaróan hosszúra, limitáljuk a beküldhető idézetek számát. Egyszerre legfeljebb 5 idézeted várakozhat moderátori döntésre, kivéve, ha egy könyvből több, pontos oldalszámmal ellátott idézetet küldesz be, ez esetben 30 idézetet is feltölthetsz egyszerre.

Ha szeretnéd, hogy minél több idézeted szerepeljen az oldalon, fontos, hogy olvasd el a publikálási irányelveinket, és lehetőleg a legjobb, legérdekesebb idézeteidet küldd be hozzánk.

Amennyiben úgy látjuk, rendszeresen átlagon felüli minőségű, pontos forrással ellátott és kevés utólagos javítást igénylő idézetek érkeznek valakitől, elképzelhető, hogy a korlátozás mértékét az ő részére megemeljük, a korlátozást eltöröljük, vagy lehetővé tesszük számára az idézetek moderálás nélküli beküldését. A korlátozás megemelése vagy eltörlése nem akadályozza az idézetek gyors felkerülését, mivel a szóban forgó idézetek a moderátorok részéről nem igényelnek többletmunkát. Ezen jogok kiadása a főmoderátor saját döntése, e-mailben vagy más úton nem kérelmezhető, és nem feltétlenül érint minden olyan beküldőt, aki az említett feltételeknek megfelel.

Mikor fog felkerülni az idézet, amit beküldtem?

Gyors válasz: Valószínűleg másnap.

Bővebben: A beküldött idézetek (a moderálás nélküli beküldési joggal rendelkező tagjaink idézeteinek kivételével) ellenőrzés után kerülnek fel az oldalra. Az ellenőrzést moderátori joggal rendelkező tagjaink kedvük és szabadidejük függvényében végzik. Nap mint nap rengeteg idézet érkezik, és ezek elbírálása időt vesz igénybe. A legvalószínűbb, hogy az idézeted másnap elbírálásra kerül, de az aktuális forgalomtól függően az is előfordulhat, hogy akár egy hetet is várnod kell rá. Bizonyos idézetek átmenetileg kikerülhetnek az elbírálás időrendi folyamából, amíg nem sikerül meggyőződni azok pontosságáról. Erről e-mailben értesítünk téged, és ilyenkor akár több hét is eltelhet, mire az idézet sorsáról döntés születik.

Nagyon sok pluszmunkát jelent elfogadáskor, ha az idézetedet csupa nagybetűvel írtad, elgépeléseket tartalmaz, vagy hiányos. Ilyen esetben lehet, hogy a szokásosnál csak jóval később kerül fel, vagy szigorúbb elbírálás alá esik az elfogadás vagy törlés megítélésekor.

Miért nem került fel az idézet, amit beküldtem?

A regisztrációd során megadott e-mail címre minden esetben értesítést küldünk a beküldött idézet elutasításának okáról.

Mi számít a nagyközönség számára érdektelennek?

A minőségi szűrés során elsősorban a közhelyesen megfogalmazott gondolatok (leggyakrabban kortárs dalszövegek), valamint az olyan idézetek kerülnek kiszűrésre, amelyek tartalma nem érthető szövegkörnyezetükből kiragadva. Nem kerülnek fel továbbá az olyan idézetek sem, amelyek elvont eszméket vagy túlzottan radikális gondolatokat írnak le.

Híres ember vagyok. Beküldhetem a saját idézeteimet?

Gyors válasz: Nem, de ha valóban híres vagy, szívesen fogadunk sajtópéldányt, hogy mi válogassunk idézeteket a műből.

Bővebben: Kérünk, hogy saját idézetet akkor se küldj be, ha úgy gondolod, hogy híres embernek számítasz. Amennyiben mindenképp szerepelni szeretnél a gyűjteményünkben, felajánlhatsz számunkra egy kötetet műveidből, és ha azt elfogadjuk, mi szívesen válogatunk idézeteket belőle. Annak eldöntésében, hogy a Citatum szempontjai szerint híresnek számítasz-e, az alábbi irányelvek segíthetnek:

 • Jelent már meg (nem saját kiadású) könyved, albumod, CD-d vagy egyéb idézhető terméked kereskedelmi forgalomban? (Saját kiadásúnak számít egy termék akkor is, ha egy kiadó adta ki, de a költségeket te álltad, vagy a kiadáskor nem kaptál honoráriumot az alkotásodért.)
 • Gyakran szoktál interjúalanyként szerepelni a médiában?
 • Készült már bejegyzés rólad a magyar Wikipédiában?
 • A nevedre keresve találni rajongói oldalakat, illetve rólad szóló, a munkásságodat bemutató független cikkeket az interneten?

Amennyiben legalább két kérdésre igennel tudsz felelni magadban, valószínűleg a Citatum szempontjai szerint is híresnek számítasz, ezért bátran felveheted velünk a kapcsolatot.

Annak eldöntésében, hogy híresnek számítasz-e, nem vesszük figyelembe az alábbiakat:

 • Sok követőd van a Facebookon;
 • Sokan látogatják a weboldaladat;
 • Sokaknak tetszik a saját kiadású könyved.

Moderátoraink minden esetben egyedileg döntenek arról, hogy a Citatum szempontjai szerint is elég híresnek számít-e valaki, ezért a fentieknek való megfelelés nem garantálja a megjelenés lehetőségét.

Én is tudok jókat mondani! Miért csak híres emberektől fogadtok el idézeteket?

Gyors válasz: Mert a Citatum erre specializálódott.

Bővebben: Amikor a saját alkotásaid törlésre kerülnek, az nem azért van, mert rosszak, egyszerűen csak nem illenek az oldal profiljába, hiszen az oldal küldetése a híres személyektől származó idézetek népszerűsítése. Ha mégis szeretnéd a saját idézetedet megosztani másokkal, ehhez használhatod erről szóló fórumunkat, vagy saját költemény esetében a Citatum társoldalát, a Poet.hu weboldalt, amely kifejezetten amatőr versek gyűjtésével foglalkozik.

Idézet keresése

Keresem egy idézet szerzőjét. Tudsz segíteni?

Ha az idézetet nem találod az oldalon, kérdésedet felteheted a fórumunkban. Érdemes kérdezés előtt körülnézni az interneten, mivel a legtöbb esetben egy egyszerű kereséssel megtalálható a szerzője.

Meg tudod adni az oldalon található egyik idézet pontos forrását?

Ha az idézetek felsorolásánál lévő   ikonra kattintasz, az idézet oldalán sok esetben megtalálod a pontos forrást. Ahol nincs ilyen, ott sajnos e-mailben sem tudunk bővebb felvilágosítást adni.

Miért nincs az oldalon idézet a kedvenc szerzőmtől?

Mint minden idézetgyűjtemény, a Citatum sem teljes. Az adatbázis bővítésében regisztráció után segíthetsz az Beküldés menüpont alatt.

Nem találtam meg az idézetet, amit kerestem. Mit tehetek?

Nézz körül más idézetes oldalakon is! Ezek részletes listáját megtalálod az idézet.lap.hu linkgyűjteményben.

Miért töröltök idézeteket utólag?

Gyors válasz: Leggyakrabban azért, mert tévedésből kétszer kerültek fel az oldalra. Ezenfelül általában akkor törlünk idézetet, ha kiderül, hogy hibáztunk szerzőjének vagy forrásának megítélésekor.

Bővebben: Gyakran előfordul, hogy csak publikálás után, olvasóink hibajelentései alapján jut tudomásunkra, hogy egy újonnan felkerült idézet már régebb óta szerepel gyűjteményünkben. Ezeket rendszerint azért nem vesszük észre, mert tagjaink különböző fordításokban küldik be nekünk a bölcsességeket. A törlést minden esetben a főmoderátor végzi, ezért ilyen esetekben ő dönti el, hogy melyik példány maradjon fent az oldalon. Ennek kiválasztásakor számba veszi az idézet forrásának pontosságát és ellenőrizhetőségét, az idézet szövegének hatásosságát, frappáns voltát, a beküldés időpontját és az idézet népszerűségét.

Olyan is adódik, hogy publikálás után kiderül, egy idézetet tévesen tulajdonítottunk egy szerzőnek. Ilyen esetben korrigáljuk a hivatkozást. Ha azonban az idézet valódi szerzője nem híres személy, kénytelenek vagyunk törölni a bölcsességet, mivel a Citatum kizárólag hírességektől származó idézeteket gyűjt.

A törölt idézetekről minden alkalommal megemlékezünk a Fórum Törölt idézetek című témájában.

Előfordulhat olyan is, hogy egy idézet szerzője vagy az ő jogutódja kéri az idézet törlését. Ilyen esetben természetesen anélkül töröljük az idézetet, hogy erről a Törölt idézetek fórumtémában említést tennénk.

Az oldal funkciói

Hogyan működik a kedvencnek jelölés?

Gyors válasz: A   ikon segítségével.

Bővebben: Ha bejelentkezés után egy idézet alatt lévő   ikonra kattintasz, az adott idézet bekerül a kedvenceid közé, és a továbbiakban a "Kedvencek" menüpont alól is elérheted azt. Egy újabb kattintás segítségével kiveheted az idézetet a kedvenceid közül.

Hogyan működik a megosztás?

Gyors válasz: A kis megosztás ikonra kattintva megjelennek a megosztás gombok és kódok, amikkel az adott idézetet megoszthatod.

Bővebben: A kis megosztás ikonra kattinva megjelenő gombok segítségével gyorsan és könnyen megoszthatod idézeteinket a Facebookon, a Tumblr-en, a Twitteren, illetve ha az idézet mellett kép vagy klip is szerepel, akkor a Pinteresten is. Ezeknek a funkcióknak a használatához szükséges, hogy a választott szolgáltatásban regisztrált tag legyél. A gombok alatt megjelenő kódok segítségével saját honlapodra, fórumba, adatlapodra is el tudod helyezni a kiválasztott idézetet.

 • Facebook: A Facebook a legnagyobb nemzetközi közösségi oldal. A Facebookon történő megosztáskor az idézet minden ismerősöd kezdőoldalán megjelenik.
 • Tumblr: A Tumblr egy ingyenes szolgáltató, ahol bárki készíthet magának saját blogot.
 • Twitter: A Twitter egy mikroblog szolgáltatás, ahol rövid, 140 karakter hosszú bejegyzéseket lehet megosztani azokkal az emberekkel, akik feliratkoztak a csatornádra, és így követnek téged.
 • Pinterest: A Pinterest egy közösségi képmegosztó oldal. Ez a megosztási lehetőség csak akkor jelenik meg, ha egy idézetünkhöz tartozik kép vagy videoklip.
 • A Link mezőben az adott idézet saját oldalának elérhetősége található. Akkor használd, ha kifejezetten erre az egy idézetre mutató hivatkozást szeretnél valahova elhelyezni.
 • A beágyazás mezőben egy HTML kódot adunk, amivel a saját oldalad forrásába tudod elhelyezni az idézetet.
 • A BBCode mezőben lévő kódot akkor használd, ha egy olyan fórumban helyeznéd el az idézetet, ami nem támogatja a HTML kódokat, de a BBCode-okat igen. A legelterjedtebb fórumok általában támogatják ezt a formátumot.
 • A szöveg mező az idézet szövegét tartalmazza, mindenféle speciális kód nélkül. Ezt a megoldást akkor érdemes használni, ha olyan helyen osztanád meg az idézetet, ami nem támogatja a különböző speciális kódokat.

Az általunk adott kódok forrásmegjelölésként tartalmaznak egy-egy ránk mutató hivatkozást. Amennyiben csak kis mennyiségben veszel át tőlünk idézetet, és nem szeretnél hivatkozni ránk, nyugodtan töröld ezeket, azonban megköszönjük, ha a hivatkozásokat meghagyva támogatod a Citatum.hu-t.

Mi az a figyelő?

Gyors válasz: Ha egy szerzőt figyelni kezdesz, a Figyelőben megjelenik, ha új idézete kerül fel.

Bővebben: Ha bejelentkezés után egy szerző oldalán lévő   ikon segítségével figyelni kezdesz valakit, az ő új idézetei a Figyelő menüpont alatt is megjelennek neked, hogy semmiképp ne maradj le róluk. Egy újabb kattintással a szerzőt kiveheted a figyeltjeid közül. Az általad figyelt szerzők listája nem publikus.

Mik azok a címkék, és hogyan működnek?

Gyors válasz: A címkék az idézet tartalmát leíró rövid kis szavak. Az idézet jobb alsó sarkánál lévő   ikonra kattintva megjelenik egy űrlap, ahol címkéket adhatsz az idézethez. A már hozzáadott címkéidet a jobb oldalon található Saját címkék menüpont alatt érheted el.

Bővebben: Az oldalon lévő idézeteket lehetőség van címkékkel ellátni, nem létező, saját "kategóriákat" létrehozva ezáltal, hogy később könnyebben megtalálhasd őket, és ismerőseidet, vagy az adatlapodon keresztül a címkéidet elérő látogatóinkat is segíthesd a számukra megfelelő idézetek megtalálásában. Saját címkéidet a jobb oldalon található Profil doboz Saját címkék menüpontja alatt érheted el, a Citatum válogatását pedig a bal oldali Böngésző doboz Címkék menüpontjában találod.

Az idézet jobb alsó sarkánál lévő címke ikonra kattinva megjelenik egy űrlap, ahol a címkéket hozzáadhatod az idézethez. A címkék hozzáadásakor az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • A címkék kisbetűsek, és csak betűket, számokat, pontot valamint szóközt tartalmazhatnak.
 • Javasoljuk, hogy ragozás nélküli főnevet adj meg címkeként. Ilyen például az "találkozás" a "találkozik" ige helyett.

Saját címkét törölni a címke bal oldalán található "x"-re kattintva lehet.

Mi alapján van a toplista kiszámítva?

Gyors válasz: A kedvencnek jelölések alapján.

Bővebben: A toplista a kedvencnek jelölések alapján készül. Az egyes tagok kedvenc jelölései az oldalon történő aktivitásuk függvényében különböző mértékben számíthatnak bele a toplista eredményébe.

Hibaelhárítás

Miért nem stimmelnek a számok, ha ki vagyok jelentkezve?

Gyors válasz: Sok a látogatónk, ezért gyorsítótárat használunk.

Bővebben: A Citatum.hu-t minden nap rengeteg olvasó keresi fel, ezért az oldal terhelésének csökkentése érdekében bizonyos adatokat átmenetileg gyorsítótárban tárolunk, és csak meghatározott időközönként frissítünk. Ez a bejelentkezett felhasználókat nem érinti, ha viszont kijelentkezve nézed az oldalunkat, sok helyen régebbi, elmentett adatokat látsz a legfrissebbek helyett. Emiatt előfordulhat, hogy az idézetek listájánál azt látod, hogy egy idézetet csak ketten jelöltek kedvencnek, az idézet oldalára lépve viszont már hármas számmal találkozol; vagy azt látod, hogy egy idézetet még csak 12-en néztek meg, de belépés után ez a szám 120-ra ugrik fel. Ha néhány óra múlva visszanézel, ezek az értékek valószínűleg már szinkronba kerülnek.

Miért nem tudok új képet feltölteni az adatlapomra?

Gyors válasz: Az adatlapodon nyomj Ctrl + F5-öt az új kép megjelenítéséhez!

Bővebben: Az adatlapodon lévő kép nevét a felhasználónevedből képezzük. Új kép feltöltése estén előfordulhat, hogy a böngésződ a kép neve alapján úgy gondolja, hogy egyszer már letöltötte a képet, és a gyors megjelenítés érdekében ezt a letöltött képet jeleníti meg az újonnan feltöltött kép helyett. A Ctrl és F5 billentyűk együttes lenyomásával frissítheted az adatlapodat oly módon, hogy nálad is az új kép jelenjen meg.

Egyéb

Nem találtam meg a kérdésem a GyIK-ban!

Gyors válasz: Írj nekünk az címen!

Bővebben: Ez a GyIK - ahogy a neve is mutatja - csak a gyakran ismételt kérdésekkel foglalkozik. Ha más kérdésed van, nyugodtan írj nekünk az címen, igyekszünk néhány napon belül válaszolni.

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom