Idézetek - szép

Ne mondd egy nőre, hogy csúnya, amíg nem láttad a szerelem mámorában. A legkevésbé szép is megszépülhet benne.

Paul Léautaud

A világ olyan szép (...), annyira tágas és sokszínű, hogy semmi esélyünk megismerni. Akkor meg minek rohanni.

Száraz Miklós György

Még a legszebb zenében is ott van egy kis csend, pusztán azért, hogy tanúi lehessünk a csend fontosságának.

Andrea Bocelli

12

Egy szép asszony szivünknek angyal
És ördög egyaránt lehet!

Szász Károly

Az utcákat szép és nemes dolgokról igyekeznek elnevezni, fákról, szabadságról, madarakról, pedig léteznek fák, amikre felkötik magukat az emberek, és a szabadság meg a madarak csőre sokakat tönkretesz.

Szvoren Edina

Terjeszted a bánatot, észre sem veszed a szépet
Eladod a szíved, hogy megvegyed a gépet.

Punnany Massif

Nyisd ki a szemed, és szépséget találsz ott is, ahol nem is várnád.

Jean Paul Gaultier

Verseket nem azért írunk és olvasunk, mert menő. Azért írunk és olvasunk verseket, mert valamennyien az emberi fajhoz tartozunk, az emberi faj pedig tele van szenvedéllyel. Az orvostudomány, a jog, a közgazdaság... ezek mind nemes dolgok, kellenek a lét fenntartáshoz, de a költészet, a szépség, a romantika, a szerelem: ezek azok, amikért érdemes élni.

Holt költők társasága c. film

Az emberek nem azért találnak egymásra, mert ez épp így alakult, hanem mert egymásra vannak hangolva. Mint ahogy van konszonánsz és disszonánsz - amikor két hang vagy szépen hangzik együtt, vagy sehogy sem illenek össze. És ezzel nincs mit tenni. Nevezhetjük mondjuk sorsnak.

Simun Vrocsek

- A rondaság nem fáj.
(...)
- Ó, dehogynem. Csak a szépség még annál is fájdalmasabb.

Maggie Stiefvater

- Láttál te már sast a fészkéhez repülni, aki ennivalót visz haza az asszonynak és a fiókáinak? Repül a széllel szemben, repül az esőben, és repül a folyók kereszttüzében, át minden rémségen! És akkor, abban a pillanatban, amikor éppen a fészkéhez érne, azt mondja: "A jó büdös francba, mekkora nyűg sasnak lenni!" És akkor hirtelen két kis x jelenik meg a szeme előtt, tudod, mint a rajzfilmekben, aztán szépen fejest ugrik. Egyre mélyebbre és mélyebbre, aztán már csak a tollak úsznak a vízen. (...) Láttál már ilyet?
- Nem.
- Én sem! Tudod, a sasoknak aztán van önbecsülésük!

Szabad préda c. film

Vitatnám, hogy a válás az érzelmi érettség jele volna (...). Arra utal, hogy az illető képtelen lendületben tartani a dolgokat, miután elcsendesült az a szép, gondtalan eksztázis.

M. C. Beaton

Ugyanabból az anyagból, energiából vagyunk valamennyien, ám mindenkinek megvan a maga egyedi pozíciója ebben a homokgombócban - vagyis ebben a szép, nagy, kerek világban.

Soma

Szép vagy lyányka? ne tudd! Jót tettél, férfi? felejts el!
éktek ezen két mód ád igaz emberi díszt.

Vitkovics Mihály

Az ember úgy van a dalaival, mint szülő a gyermekeivel, aki a szívével egyformán szereti az összeset, még ha esetleg az eszével tudja is, hogy van, amelyik szebb vagy jobb a másiknál.

Paksi Endre