Idézetek - kapcsolat

Valójában ritkán vagyunk kapcsolatban a valósággal, mint olyannal, mert az idő nagy részében azzal a valósággal vagyunk kapcsolatban, amelyikről azt hisszük, hogy a valóság, vagy pontosabban, amelyiktől félünk, hogy az a valóság.

Thomas D`Ansembourg

Ha kérés nélkül akarsz valakinek segíteni, akkor nem tiszteled az illetőt. A kéretlen segítség az egyik legdestruktívabb dolog, ami csak történhet egy kapcsolatban. A nem kívánt segítéssel csak azt üzened az illetőnek: "Nem tartalak téged felnőttnek, nem tartalak olyannak, aki egyedül boldogul. Szerintem nemhogy nem vagy képes megoldani a problémáidat, de még arra sem vagy képes, hogy felismerd őket."

Braskó Csaba

A kisszerű örömök, az alantas élvezet rabolja el az ember idejét és figyelmét. A magasabb rendű célokat, mint az igazi szeretet és a szellemi kapcsolat ember és Isten között, kiűzi az életünkből a mindennapok sok apró-cseprő baja.

Philippa Gregory

Egy kapcsolat nem a véletlen műve, döntés kérdése. És ha hozol egy döntést, amit később megbánsz, azt hibának hívják. Jobban jársz, ha nem követed el.

Játékidő c. film

Ha a kapcsolat szerencsejátékán mindkét fél felrakja szeretetét, képességeit és tulajdonságait, akkor nem csupán a főnyereményt ütik meg, de övék lesz az egész kaszinó. Ha tényleg a másik javát szeretnénk, akkor a legjobb, ha olyasmit kívánunk neki, ami őt boldoggá teszi.

Ole Nydahl

A nyomor egy aratógép: mindent felaprít bennünk, ami a másik emberrel való kapcsolat megteremtéséhez kell, és otthagy minket üresen, minden érzéstől megfosztva.

Muriel Barbery

A nőkkel kapcsolatban mindig az volt az elvem, ha ők nem unnak rám, előbb-utóbb én unok rájuk.

Agatha Christie

Vannak dolgok, melyeket csak egy bizonyos korban érez magáénak az ember. Ezek között van az a bizonyos kapcsolat a házzal és mindavval, amit az tartalmaz vagy körülötte van. (...) Hirtelen megérted, hogy a Ház és a Kert már nemcsak egy ház vagy egy kert, ahol véletlenül, kényelemből vagy a szépség kedvéért élsz, hanem az a bizonyos Te házad és kerted, hozzád tartoznak, mint ahogy a kagylóhoz tartozik az a puhatestű is, mely benne él. A saját váladékaiddal alakítottad ki ezt a kagylót, röviden benne van a te történeted. Teljesen körülvesz ez a csigaház, s talán még a halál sem tudja őt megszabadítani tőled, és mindazoktól az örömöktől és fájdalmaktól, mit belsejében éltél át.

Susanna Tamaro

Minden gyászmunka, amit elvégeztünk a saját múltunkkal kapcsolatban, fölszabadít minket. Nem szükséges a terheket tovább hurcolnunk, ezért könnyedebben, nagyvonalúbban lehetünk jelen a mostani kapcsolatainkban.

Pál Ferenc

Mégis mi a jó az egyoldalú szerelemben? A kezdetekben sem kell sokat költened. Egy kapcsolatban rengeteg pénzt lehet elszórni ajándékokra. Továbbá megmarad a szabadságod, nem kötnek ígéretek... nem kell folyton aggodalmaskodnod a másik miatt, nincsenek viták. S ha csak azzal kell beérned, hogy távolról nézhesd, legalább nem vársz tőle semmit. Ráadásul akkor vethetsz véget az egésznek, amikor csak akarod, mert magadon kívül másnak úgysem okozol vele fájdalmat.

Personal Taste c. film

Az bukkan fel az életedben, akire elég érett vagy, aki most a legtöbbet tud segíteni neked, és akinek te is a legtöbbet tudsz adni, akivel a leginkább passzoltok egymáshoz. Adok-kapok kapcsolat az egész, de mégis van valami olyan mélysége, hogy akár az egész életedet végigkövetheti.

Oravecz Nóra

Akinek megromlik a párkapcsolata, többnyire hajlamos a másik felet hibáztatni. Világosan látja, miben kellene a másiknak megváltoznia ahhoz, hogy működjék a kapcsolat, de igen nehezen ismeri fel, mivel járul hozzá ő maga a problémák kialakulásához.

Jorge Bucay

Ha boldogtalan vagy, a boldogtalanságodnak oka van; ha boldog vagy, akkor egyszerűen csak boldog vagy - nincs oka. Az elméd persze igyekszik valami okot találni, mert nem akar hinni az ok nélküliben, hiszen az ok nélkülit nem képes irányítani - az ok nélkülivel kapcsolatban az elme tehetetlenné válik.

Osho

Valaki az imént azt mondta, hogy középszerű tehetségeknek nem érdemes a művészetüket művelniük. Gondolkoztam, és nem értek vele egyet. Szerintem az önkifejezésnek millió célja lehet, az, hogy valami maradandó értéket alkossunk, csak egy a sok közül, de akár nem is tartozik közéjük. Lehet pusztán a saját magunk vagy mások szórakoztatására, lehet az önismeret, az öngyógyítás vagy az önfejlesztés eszköze, lehet kapcsolat keresése egy magasabb hatalommal, transzcendentális, természetfeletti erőkkel, Istennel, lehet egy áramlatélmény, amelybe belefeledkezhetünk, ami örömet okoz, és lehet az igazság intenzív keresése is. Én például addig írok, amíg azt nem érzem, hogy végre igaz, amit mondok.

Koncz Orsolya

A tudomány bevallotta, hogy sok mindent meg tud magyarázni az élettel kapcsolatban, de az életet magát képtelen megragadni.

Richard Siebeck