Idézetek - emlék

A szellemek emlékek, azért maradnak velünk, mert akiket szeretünk, nem hagyják el a világot.

Cassandra Clare

Az emberi testben száztrillió sejt van. És az én testem minden egyes sejtje szeret téged. A sejtjeink sorban elhalnak, és újak születnek helyettük, nekem pedig minden egyes sejtem még jobban szeret, mint a régiek. Ezért szeretlek minden áldott napon jobban, mint egy nappal korábban. Ez tudományos tény. Miután meghalok, elégetik a testemet, a hamvaimat magával viszi a szél, és szétteríti a földön, ott leszek a fákban és a csillagokban. Akkor majd mindenki, aki belélegzi azt a levegőt, látja az abból a földből növő virágokat, vagy felnéz azokra a csillagokra, emlékezni fog rád, és szeretni fog téged, mert én annyira szeretlek.

Cassandra Clare

Az emlékeink szilánkjai tesznek ki bennünket. Ott vagyunk azoknak a reményeiben és félelmeiben, akik szeretnek bennünket. Amíg él a szeretet és az emlékezet, nincsen valódi veszteség.

Cassandra Clare

Meghalok majd, mielőtt felébrednék,
Élettelenül fekve az ágyon,
Nem marad más utánam, csak néhány emlék,
Nem marad más, csak a hiányom.

Tankcsapda

Néha annyira erős az emléke annak, akit szerettünk, hogy minden mást elhalványít.

Charles Martin

Minden emberi képességek közül (...) a legijesztőbb és a legkellemesebb, a legtöbb kín okozója, ám egyben a legcsalókább is az emlékezés képessége.

Patricia Highsmith

A megbocsátás valójában a keserű emlékek állandó elhessegetését jelenti, egészen addig, amíg az idő begyógyítja a sebeket, elmúlik a düh, és feledésbe merül a bűn.

Veronica Roth

Az emlékezet gyengül! Ez így van, ha nem gyakorolod.

Marcus Tullius Cicero

Az emlékezet hisz, mielőtt még a tudat emlékeznék. A hit tovább él, mint az emlékezés; él még akkor is, mikor a tudat már kételkedni kezd.

William Faulkner

A közös emlékek
Messzebb érnek, mint az országút.

The Beatles

Az emlékezet kegyetlen játékot tud űzni az elmével: a képek összekuszálódnak, mintha egy filmszalagot gyűrötten tekertek volna vissza a kazettába. A következő mozaikdarabkát nem tudja beilleszteni a többi közé.

Dina Nayeri

Néha az emlékek elszomorítanak. Néha mosolyra fakasztanak, máskor meg elfog a hálaérzet. Van, hogy emlékeztet a szép életre, amit megszoktál az illetővel, és mindarra, amit ő adott... az emlékek vegyes érzelmek. Ott a gyász, az öröm, talán harag is van benne. Olyan sok ez az érzés, hogy muszáj valahogy rendbe szedni őket.

Szellemekkel suttogó c. film

Az emlékek nem csak a múltról szólnak, meghatározzák a jövőnket.

Az emlékek őre c. film

Az emlék olyan, mint a halott fa: ki kell vágni, ha tovább akarunk lépni.

Gloriett a hullának c. film

Mindnyájan naponta átéljük a teremtés csodáját. De mivel megszoktuk: ennek tudata nem árasztja el a bensőnket. Lehet, hogy ifjúkorunk, mely csupa elvágyódás volt, később az emlékezetben megszépült: de az öröklét forrása buzog belőle, és mindazok rejtett hangja, kik előttünk éltek és szenvedtek ugyanott. Ezért, még ha távol is élünk szülőföldünktől, az emlékek tovább gyarapítják lelki nedveinket, táplálnak minket, mint gyümölcsfa törzsét.
Ez a halottak szörnyű ereje, másíthatatlan és írhatatlan hajtásokat fakaszt életünkbe, új gyümölcsök nőnek belőlük életünk fáján.

Paolo Santarcangeli