Idézetek - ember

A közönyben, a gyűlöletben, a szeretetlenségben az embernek nincs hazája, mert lelkének idegenek ezek az élmények.

Müller Péter

Az optimista az az ember, aki még nem hallotta a híreket.

Dől a moné c. film

Amikor az embernek igazi karácsonyfa áll az otthonában, alatta az ajándékokkal, semmi se tűnik túl szomorúnak vagy túl keménynek. Valahogy azt sugallja, hogy a világban mindig marad fény és remény. Szerencsés, akinek van valakije, akivel megoszthatja ezt az élményt.

Nora Roberts

Mindig van egy jól ismert megoldás minden emberi problémára - elegáns, tetszetős, és rossz.

Henry Louis Mencken

Meglehet, ma már nem borzongunk bele, ha a tudomány nyüzsgő vírusok és baktériumok képét festi elénk, amelyek tudattalanul hajtják végre felforgató tervüket - utálatos, kicsi, gonoszkodó automaták. De tévedés lenne belenyugodnunk abba a gondolatba, hogy ezek idegen betolakodók, vagyis nem olyanok, mint azok a sokkal értelmesebb szövetek, amelyekből mi állunk. Mi pontosan ugyanolyan automatákból állunk, mint amilyenek megtámadnak bennünket - nem különbözteti meg külön glória az emberi antitesteket azoktól az antigénektől, amelyekkel harcolnak; a mi antitestjeink egyszerűen csak ahhoz a klubhoz tartoznak, ami mi vagyunk, vagyis értünk harcolnak.

Daniel Dennett

A beszélgetés egyesít bennünket. Mindannyian sokat tudhatunk arról, milyen norvég halásznak vagy nigériai taxisofőrnek, nyolcvanéves apácának vagy vakon született, ötéves fiúnak, sakk-nagymesternek vagy prostituáltnak vagy vadászpilótának lenni. Összehasonlíthatatlanul többet tudhatunk minderről, mint arról (ha egyáltalán), hogy milyen lehet delfinnek, denevérnek, vagy éppen csimpánznak lenni. Mindegy, mennyire különbözőek is vagyunk egymástól mi, emberek, szétszóródva a földön, képesek vagyunk felderíteni különbözőségeinket, és ezt közölni egymással. Mindegy, milyen hasonlóak egymáshoz a vadállatok, a csordában egymás mellett állva, nem sokat tudhatnak hasonlóságukról, nem is beszélve különbségeikről. Nem hasonlíthatják össze észrevételeiket.

Daniel Dennett

Nem lehet egy szenvedő embert megérteni a környezetétől függetlenül. A mai orvostudomány gyakran nem csak a környezet szerepét, de magát az embert is elhanyagolja.

Feldmár András

Van úgy, hogy az ember a vihar útjába kerül, de ilyenkor nincs mit tenni, várni kell, míg elhalad fölöttünk. De tudnunk kell, hogy el fog menni.

Sleepy Hollow c. film

Ha az emberek nem azt néznék, hogy mi különböztet meg minket egymástól, hanem azt, hogy mit tanulhatunk a különbözőségekből, megszűnne a gyűlölet egymás iránt.

NCIS c. film

Az ember keveset tanul a győzelemtől, és sokat a vereségtől.

Van egy belső története az embernek: amíg élünk és bennünk zeng a lélek, addig azzal jövünk-megyünk. A születésünkkor megkapjuk elvitelre ezt a dolgot, és aztán egészen addig hurcoljuk, amíg ki nem fektet minket az élet.

Szabó Balázs

Az ember úgy tud fejlődni, ha nyitott marad mindenre.

Szabó Balázs

Sohasem volt ilyen könnyű eladni a művészetet, különösen a gyengébb minőségűt. Nem muszáj elvégezned a főiskolát, magaddal cipelni a portfóliódat, e-mailben szétküldened a diákat a sznob galériáknak, vagy lefeküdnöd egy befolyásos emberrel. Manapság csupán néhány jó ötletre és kiterjedt kapcsolatrendszerre van szükség. Az alapvetően burzsoá művészvilág végre a hétköznapi emberek számára is hozzáférhetővé vált, és mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ebből a helyzetből kihozzuk a maximumot.

Banksy

Az ember legnagyobb kincsei az illúziói.

Brent Weeks

A bús felejtés diadalt arat
az ember legszebb álmain s szerelmén
s mit emlékünkbe könny és vér marat,
fakul a Szín az évek sárga selymén.

Dsida Jenő