Idézetek - ember

Hogy csaphat le az emberre ilyen hirtelen? Hogy toppanhat be csak úgy, se szó, se beszéd, minden előzetes figyelmeztetés, értesítés nélkül? Nem lassan, fokozatosan, ráérősen kellene inkább elhatalmasodnia, hogy amikor eljön a pillanat, s az ember rádöbben: "szerelmes vagyok", legalább tudja - vagy azt higgye, hogy tudja -, kit és mit szeret egyáltalán? Hogy lehet az, hogy egyetlen mozdulattól, egy ismerősen koppanó lépéstől, egy homokba hulló hajtincs árnyékától máris hömpölyögve áradnak-apadnak a szív hullámai?

Ahdaf Soueif

Ó, bárcsak meg tudna lenni az ember alvás nélkül, vagy legalább a napok hossza duplázódna meg, hogy legyen időm mindent megnézni és megtapasztalni, amit csak lehet, s aztán arra is jusson pár óra, hogy mindezt átgondoljam, s benyomásaim itt-ott csillogó tavacskákban összegyűlve, kanyargó folyóként áradjanak szét a lelkemben, majd más gondolatokkal elegyedve haladjanak valamely végső, fennkölt tanulság felé!

Ahdaf Soueif

Az élet nem áll meg, így mire az ember felméri a helyzetét és rájön, mit kéne tennie, addigra megváltozik körülötte a világ, ő pedig lélekszakadva rohanhat, hogy behozza a lemaradást. És rohanás közben ugyan ki tudna világosan gondolkodni?

Ahdaf Soueif

A múltban az a szép, hogy itt hever az asztalon: naplók, fényképek őrzik, s egy harang alakú gyertyavédő bura meg néhány történelemkönyv mesél róla. Itt lehet hagyni, vissza lehet jönni hozzá bármikor, hiszen megvár - méghozzá változatlanul. Az ember bármikor visszalapozhat s újra megnézheti, hogyan is kezdődött a történet.

Ahdaf Soueif

Sok beszédnek sok az alja, higgye el nekem. Az ember csak mondja a magáét, és mindenki úgy forgatja ki a szavait, ahogy akarja.

Ahdaf Soueif

Aki jó cselekedetekre szánja el magát, nem számíthat arra, hogy az emberek eltakarítják az útjából az akadályokat. Sőt el kell viselnie, hogy újabbakat gördítenek elébe.

Albert Schweitzer

Ha egy ateista és a pápa ugyanazt gondolják, az azt jelenti, hogy van valami, ami igaz. Lennie kell egy emberi igazságnak, amely a vallásoktól függetlenül létezik.

Oriana Fallaci

Talán Isten csak egy ember, és a mi hatalmas, végeérhetetlen univerzumunk mindössze egyetlen sejt az ő szervezetében. És isten univerzuma is csak egy parányi sejt egy még nagyobb isten szervezetében.

David Gray

Az emberek jajgatnak, panaszkodnak, pletykálnak, mint a vénasszonyok, túlságosan komolyan veszik a maguk apró ügyeit, és nem látják a fától az erdőt.

Fehér Klára

Ahol a szociopaták nehézséget látnak, ott a normális emberek érzelmi kötődést. Családot, barátokat, szeretteket, és a legtöbbünk ezeket nehezen adja fel. Ők határoznak meg minket, ők tesznek azzá, akik vagyunk. Néha a körülöttünk lévők kiegészítenek minket.

Dan Wells

A sikeres ember rendelkezik azzal a szokással, hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem szívesen csinálnak.

Stephen R. Covey

Nekem valami bajom van? Mind megkérdezzük magunktól, tűnődve, hogy miért nem nézünk ki, viselkedünk, érzünk úgy, mint mások? Mindegyikünk agya ugyanabból áll (...), és mégis: nincs két egyforma agy. Tehát az, hogy mások vagyunk, hogy egyediek vagyunk, az az emberi mivoltunk legalapvetőbb iskolája.

Észlelés c. film

Azok az emberek, akik próbálkoznak, de elbuknak, végtelenül jobbak azoknál, akik semmivel se próbálkoznak, és mégis sikerre viszik.

Lloyd Jones

A férfiak sokszor azért nem bókolnak, mert azt gondolják, hogy áh, biztos úgyis annyit mondják neki. De a bókból sosem elég! Egy (...) kedves emberi reakció nagyon jólesik, megdobogtatja egy nő szívét, cirógatja a nőiességét.

Bódi Sylvi

A Korán a kötelességet teszi legelső isteni paranccsá. Az emberek nem csak jogokkal, hanem elsősorban és főképpen kötelességekkel jönnek a világra.

G. Hajnóczy Rózsa