Idézetek - börtön

Kontroll: az csak börtön, amivel a civilizáció gátolja az önmegvalósítást.

True Blood - Inni és élni hagyni c. film

Húzd ki magad és mosolyogjál,
nincs jobb gyógyszer a mosolyodnál,
bármilyen nehéz, ne hagyd, hogy megtörjön,
az élet szabadság, nem pedig börtön.

Deniz

Két ember néz ki a börtön ablakából - az egyik a sáros földet látja, a másik a csillagokat. Két ember él nehéz házasságban - az egyik átkozódik, a másik imádkozik. A különbség eltérő szemléletmódjukban rejlik.

Gary Chapman

Amikor haragot tartunk mások büntetése érdekében, olyankor börtönbe zárjuk önmagunkat.

Gerald G. Jampolsky

A börtön mindig csak börtön marad. Még az őrszemélyzet számára is.

Robert Merle

Mindenkit beraknak valamilyen, címkével ellátott skatulyába. Ilyen címkék például a "nehéz gyermek", a "hisztérikus szerető", a "veszekedős testvér", vagy a "türelmes feleség". A skatulyák megkönnyítik a tájékozódást, ugyanakkor börtönbe is zárnak, mert előítéleteinken, rossz beidegződéseinken bizony nehéz túllépni.

Martin Pistorius

Börtön a test, de ha mégis szabadon szállhat a lélek,
én inkább meghalok, mint hogy álmok nélkül éljek.

Hátsó Szándék

A magány, amelyet én választok, nem ijesztő. A magány, amelyből nem találom a kiutat, bármennyire is vágyom társaságra, az olyan, mint egy büntetés: börtön.

Feldmár András

Nincs nagyobb börtön, mint a saját fizikai valóságom. Bábból előbújó lepkeként szeretném széjjelrobbantani a testem, és kiszabadulni belőle, hogy végre szabad lehessek, és ne szorítsanak a határaim. Túl kicsire szabták őket. A szó konkrét értelmében nem férek a bőrömbe.

Koncz Erzsébet

- Most még kiábrándult és üres vagy, mert megundorodtál magadtól is, minden mástól is. Megtapasztaltad milyen mély, erős, szívós, ösztönös és tudattalan gonoszság lakozik a lelked mélyén, és milyen könnyen feltörhet onnan! De most, hogy ezt már tudod, csak pár lépés választ el attól, hogy felébreszd magadban a jót is! Ha azt még nem is sejted, hogy mit kellene tenned, de azt már igen, hogy mit nem! Korábban talán ösztönösen voltál jó, most majd tudatosan válhatsz azzá. Muszáj lesz. Különben tényleg csak egyetlen megváltás létezhet számodra.
- De mi haszna van a jóságnak, ha az kényszerűségből fakad?
- Épp ez a szép benne! Ha egyszer valóban jóvá válsz, már nem fogod kényszerűnek érezni, nem fogod úgy gondolni, hogy csak azért vagy jó, mert ez kötelező, mert csak így kerülheted el a keserű sorsot. Hiszen jónak lenni nem börtön, nem iga és nem mártíromság: jónak lenni jó! S a jóságnak csak egyetlen fizetsége van, amit azonban keményen behajt: mások boldogsága.

Horváth György

De hova lesz a szerelem, hova lesz? Tegnap még szeretlek mindörökre (és ez igaz), holnap már nem szeretlek. Tegnap életemet adnám, börtönbe mennék helyetted, tegnap te vagy a hazám - ma más. Ki ez a más? Egy új én? Bárki? Új mulatság? Miért mulatság? Meguntalak? Hogy unhatom meg az életem? Mi ez az átsiklás, észrevétlen hegycsuszamlás, folyókanyar, mikor már nem? Ha úgy váltogatnád hited, elved, politikádat, mint szerelmeidet, ripők volnál, mocskos, jellemtelen. Így nem vagy az? Miért, hogyan hajlik, csúszik, hamuhodik a szenvedély, hogyan rongyosodik, roskad le egy égbolt?
Hát hová lesz a szerelem, hová lesz?

Nemes Nagy Ágnes

Az okosnak sok út kínálkozik, az ostobának meg csak a börtön, s a koldustarisznya.

Alekszej Nyikolajevics Tolsztoj

Félelmetes dolog besétálni egy börtönbe. Mi van, ha valami félresiklik, és nem engednek ki többé?

Andy Mulligan

Számtalanféle rabságot erőltetünk magunkra: a kapcsolatok, a hiedelmek, a vallás - ez mind-mind börtön. Meghittséget érzel, mert odabent nem fúj viharos szél. Védettnek érzed magad, bár a védelem hamis, mert eljön a halál, és magával ránt a túlvilágra.

Osho

Én mindennek a közepe, te mindennek a széle,
És ha én vagyok az egyetlen, ki érez itt a földön,
Akkor ti mind rabok vagytok, és az élet nektek börtön.
És ha te voltál az igazi, akkor elmentem melletted,
És leejtetted a maszkodat, mielőtt még felvetted.

Tkyd