Az elmúlt egy hét új idézetei

Nem lehet egy szenvedő embert megérteni a környezetétől függetlenül. A mai orvostudomány gyakran nemcsak a környezet szerepét, de magát az embert is elhanyagolja.

Feldmár András

A szeretet nem azonnal eredményes, a kapcsolatos kialakítása időbe telik, nem lehet hirtelen bizalmat teremteni.

Feldmár András

A test és a lélek teljes különválasztása nem működik, sem a pszichiátriában, sem az orvoslás más területén. Nemcsak a pszichiátereknél, hanem másfajta orvosoknál is gyakran tapasztalható a pszichofóbia - csak nehogy kapcsolatba kelljen kerülni a "beteg" vagy önmagunk lényével, pszichéjével!

Feldmár András

Az idő a magyar egészségügyben is igen fontos dolog. Az orvosoknak nagyon kevés van belőle, a páciensekkel viszont úgy bánnak, mintha nekik az idő nem lenne tényező.

Feldmár András

A hosszú távú hatékonyság titka az, ha van idő - az egészségügyben, a pszichiátriában, a munkahelyi közösségben, a párkapcsolatban, a családban, a politikában stb. - látszólag haszontalan, nem hatékony dolgokra. Ha van időnk egymásra, hatékony lesz a kapcsolatunk, a munkánk, a segítésünk, a politikánk.

Feldmár András

Minden modern, az egészségügyi és szociális szférában egyaránt kötelező adminisztrációs technika és rendszer elveszi az időt, a lehetőséget a személyességtől, megöli azt, ami a legfontosabb lenne orvos és páciens között: a valódi kapcsolatot.

Feldmár András

Én minden mai magyar politikusnak javaslom kipróbálásra a "szegénynek lenni", "hajléktalannak lenni", "elmebetegnek lenni", "cigánynak lenni", "zsidónak lenni", "homoszexuálisnak lenni", "gyereknek lenni", "öregnek lenni", "eladósodottnak lenni" és a "kiszolgáltatottnak lenni" élményt. Szívesen indítanék a parlamentbe pályázó politikusoknak egy "beugró" képzést, ahol maguk is megszerezhetnék ezeket a munkájukhoz elengedhetetlenül fontos élményeket.

Feldmár András

Minthogy nem tudjuk, hogyan "kell" élni, egy csoda, hogy valami éltet minket, az élet működteti a szívünket, dolgoztatja a vesénket, működteti a májunkat, ez az erő növesztett anyánk méhében, cseperedtünk, értünk, mint egy virág vagy gyümölcs - és ugyanez az erő (a viriditas) gyógyíthat meg, ha valami bajunk van.

Feldmár András

Aki reménytelen és életunt, megbetegszik, a halál felé gravitál, és nincs orvos, aki megmenthetné.

Feldmár András

Az immunrendszer az élni akarás függvénye. Az egyik élteti a másikat.

Feldmár András

Amikor semmit sem tehetünk egy páciensért - nincs daganat, amelyet felfedezhetnénk, sem paradox pulzus -, akkor is tudunk tenni valamit. Nem kell életmentő, grandiózus, hősies dolognak lennie. Lehet olyan egyszerű is, mint egy szemüveg vagy a másfajta étel. Tulajdonképpen a legtöbbször ilyen egyszerű.

Victoria Sweet

Nem a nagy dolgok a legfontosabbak. A nagy dolgokat - Isten akaratát, a sorsot - el lehet fogadni, talán épp azért, mert olyan nagyok és sorsszerűek, és úgysem tudunk rajtuk változtatni. A kis dolgokon azonban javíthatunk, illetve javíthatnánk, ha felismernénk, mit tehetünk.

Victoria Sweet

Azt talán még el tudjuk fogadni, hogy Isten meg akar leckéztetni bennünket valamely, csak általa ismert okból kifolyólag, vagy olyan okokból (...), amelyeket nagyon is jól ismerünk. Azt viszont már sokkal nehezebb elfogadni, ha embertársaink nem törődnek velünk.

Victoria Sweet

A jó orvos felállítja a helyes diagnózist, és előírja a megfelelő kezelést; a jobb orvos elkíséri a betegét a gyógyszertárba; a legjobb orvos pedig a gyógyszertárban megvárja, amíg a beteg beveszi az orvosságot.

Victoria Sweet

Igazából csakis a halál hatékony. Az egészségügyi ellátás hatékonyságának szemszögéből az élet egyáltalán nem költséghatékony.

Victoria Sweet