Fejlesztői blog

2014. június 29. 10:52

A mai naptól az idézetek saját oldalán a szerzők aláírásait is megjelenítjük. Jelenleg több mint 250, elsősorban a legnépszerűbb és legtöbb idézettel rendelkező szerző aláírása található meg adatbázisunkban, és a jövőben a szerzőképekhez hasonlóan folyamatosan bővítjük ezek számát.

Az újdonságot megnézhetitek a főoldalunkon lévő legnépszerűbb szerzőktől kiindulva, az idézetek saját oldalát meglátogatva vagy akár itt: http://www.citatum.hu/idezet/77391

Ha a te kedvenc szerződnél még nincs aláírás, és neked birtokodban van egy, örömmel fogadjuk a dedikálásról készült fotót az impresszumban megadott e-mail címen.

2014. június 12. 08:34

Egy idézet beküldésekor mostantól a rendszer automatikusan figyelmeztet, ha olyan idézetet szeretnél beküldeni, ami már szerepel az oldalon, illetve saját vagy ismeretlen forrásból küldesz be részletet. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy ne kelljen feleslegesen várakozni ezek elutasítására, helyette rögtön beküldhessetek másik, a szabályzatunknak megfelelő idézetet.

A könnyebb elbírálás érdekében javítottunk a beküldött adatok automatikus előfeldolgozásán, és további ötleteink is vannak adminisztrációs felületünk fejlesztésére.

2014. március 1. 10:33

Ma ünnepli 7. születésnapját a Citatum. Mint minden évben, idén is több fejlesztéssel ünnepeljük az évfordulót.

A legnagyobb átalakuláson a fórum esett át. Mostantól a fórumtémák kategorizálva vannak 13 különböző csoportba, hogy tematikusan is lehessen böngészni a beszélgetések között. A fórumtémákhoz lehetőség van leírást is megadni, ezzel egyértelműsítve a társalgás témáját és funkcióját. Erre a Játék kategóriában volt a legnagyobb szükség, ahol a játékok pontos leírása híján gyakoriak voltak a félreértések. A fórum használatát segítő harmadik újdonság, hogy @felhasználónév formában meg lehet szólítani másokat. Ezt egyszerűen a szövegmezőbe begépelve is meg tudjátok tenni, vagy használhatjátok hozzá a hozzászólások fejlécében, a szabálysértést jelző gomb mellé helyezett válasz ikont is. A megszólított tag egy külön menüpontban (Megszólítások) tudja követni a nevét szerepeltető hozzászólásokat, hogy semmiképpen se maradjon le a neki címzett kommentekről.

Keresőnk is több apró fejlesztésen esett át. Mostantól lehetőség van az általatok beküldött idézetek között is keresni, amit két úton tudtok elérni: a Részletes kereső alján lévő négyzet kipipálásával, illetve a beküldött idézetek listájának tetején megjelent keresőmező használatával. Javítottunk az elgépelt szerzőnevek kezelésén is, valamint most már portré is megjelenik a keresési erdmények tetején, amikor a találatok mellett szerzőt is ajánlunk az adott kifejezésre (pl. Einstein).

A kategórián belüli szűrőkhöz hasonlóan a szerzők oldalán is megjelentek a szűrők a jobb oldali sáv alján, hogy a sokat idézett szerzők bölcsességeit tematikusan is szűrni lehessen azokra a kategóriákra, amelyekben a legtöbb idézete szerepel. Így lehetőség van például külön listázni Paulo Coelho szerelmes idézeteit.

Eddig csak a kedvenc idézeteket lehetett kategóriákra bontani, de mától a beküldött idézetek oldalán is megjelent a kategóriák listája. Ezek a listák már nem egyszerű felsorolások, hanem felhőszerűen ábrázolják a kategóriákat, ahol a kategórianevek nagysága szemlélteti a benne lévő idézetek számát.

Végül foglalkoztunk egy kicsit az adatbázisunkkal is: rengeteg forrást pontosítottunk, továbbá kitöltöttük az összes olyan könyv adatait, amiből legalább négy idézet szerepel az oldalon.

Reméljük, újdonságainkat ti is hasznosnak találjátok majd, így nektek is örömöt szerez a Citatum iskolás korba lépése.

2014. február 16. 22:39

Az utóbbi napokban két területen történt egy kis változás.

Képek és videoklipek jelzése:

Egyes idézeteknél mostantól képet is láthattok az idézet saját oldalán. Ezeket a képeket eddig csak közösségi oldalainkon tettük közzé, de ezentúl rendszeresen felkerülnek majd ide, az idézetek alá is. A listaoldalakon kis szemüveg szimbólum jelzi, ha egy idézetnek van képes változata, például Coco Chanel két legnépszerűbb idézeténél.

Ehhez a jelzéshez hasonlóan mától a listaoldalakon egy kis fülhallgató ikon mutatja, ha egy idézethez meghallgatható videoklip is tartozik, lásd a dalszövegrészletek kedvencelés szerint rendezve.

Megosztások változása:

Az idézetek e-mailben történő elküldésének gombját a - mostantól új ikonnal jelölt - megosztások közé helyeztük át, és a már szinte alig használt iWiW gomb helyére az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Tumblr megosztás került. Amennyiben pedig egy idézethez kép vagy videoklip is tartozik, a megosztási lehetőségek között a Pinterest gomb is megjelenik, így az idézet a hozzá tartozó illusztrációval vagy klippel együtt ott is terjeszthető.

2013. december 28. 11:27

Legutóbbi jubileumunk óta több személyi változás is történt a Citatum szerkesztőségében, de szerencsésen vettünk minden felmerülő akadályt, és a mögöttünk álló 10 hónapban is sikerült 5000 új idézettel bővíteni gyűjteményünket, hogy a mai napon elérjük az 55 000-es számot. A felfrissült moderátori csapatnak ezúton is köszönöm összetartását, valamint hogy a kezdetektől fogva tart lelkesedésük és elköteleződésük a Citatum iránt.