Fejlesztői blog

2015. január 1. 13:52

2014-ben is rengeteg új idézettel és kedvencnek jelöléssel bővült oldalunk. Az újév kezdetén egy kis virtuális díjátadóval foglaljuk össze a tavalyi esztendőnket.

A fórumban a legtöbb hozzászólást Aliiice írta.

Az év legnépszerűbb külföldi szerzője: Paulo Coelho.

Az év magyar szerzője: Oravecz Nóra.

Az év legsikeresebb könyve:
Paulo Coelho: Az accrai kézirat

A legviccesebb idézet 2014-ben:
"Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki."
(Sándor György)

A leginspirálóbb motivációs idézet:
"Zárj be néhány ajtót! Nem büszkeségből, tehetetlenségből vagy arroganciából, hanem csupán azért, mert már nem vezetnek sehova."
(Paulo Coelho)

A legnépszerűbb dalszövegrészlet:
"Szomorúnak kéne lennem, de nem vagyok,
mert nekem az számít, aki velem van, nem az, aki elhagyott."

(Jambalaya)

A legkedveltebb szerelmes idézet és egyúttal az év idézete:
"Az én nagy döntésem az te vagy. Te vagy az, aki mellett ébredni akarok és akivel el akarok aludni, és minden mást csinálni e két dolog között. Mert végre választhatok, és én választok is. Én téged választalak."
(Grace klinika c. film)

Köszönjük moderátorainknak nélkülözhetetlen és alapos munkáját, nektek a sok-sok beküldött idézetet, és reméljük, segítségetekkel 2015-ben is hasonlóan szép bölcsességekkel bővülhet gyűjteményünk.

2014. augusztus 15. 22:22

Legutóbb 10, ezúttal viszont mindössze 8 hónap alatt küldtetek be 5000 olyan idézetet, amit publikálhattunk az oldalon, a mai napon így felkerülhetett a 60 000. idézetünk.

Az utóbbi hetekben sokat dolgoztunk adminisztrációs felületünkön, hogy az idézetek elbírálása minél könnyebb és automatizáltabb legyen. Bár valóban sikerült jó pár hasznos funkciót elkészítenünk, természetesen semmilyen program nem tudja pótolni önkéntes moderátoraink lelkes és kitartó segítségét. Ezúton is köszönjük Aquarius, beitghanima, kvicka, Timi1845 és nyelvi korrektorunk, Ara fantasztikus munkáját.

2014. június 29. 10:52

A mai naptól az idézetek saját oldalán a szerzők aláírásait is megjelenítjük. Jelenleg több mint 250, elsősorban a legnépszerűbb és legtöbb idézettel rendelkező szerző aláírása található meg adatbázisunkban, és a jövőben a szerzőképekhez hasonlóan folyamatosan bővítjük ezek számát.

Az újdonságot megnézhetitek a főoldalunkon lévő legnépszerűbb szerzőktől kiindulva, az idézetek saját oldalát meglátogatva vagy akár itt: http://www.citatum.hu/idezet/77391

Ha a te kedvenc szerződnél még nincs aláírás, és neked birtokodban van egy, örömmel fogadjuk a dedikálásról készült fotót az impresszumban megadott e-mail címen.

2014. június 12. 08:34

Egy idézet beküldésekor mostantól a rendszer automatikusan figyelmeztet, ha olyan idézetet szeretnél beküldeni, ami már szerepel az oldalon, illetve saját vagy ismeretlen forrásból küldesz be részletet. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy ne kelljen feleslegesen várakozni ezek elutasítására, helyette rögtön beküldhessetek másik, a szabályzatunknak megfelelő idézetet.

A könnyebb elbírálás érdekében javítottunk a beküldött adatok automatikus előfeldolgozásán, és további ötleteink is vannak adminisztrációs felületünk fejlesztésére.

2014. március 1. 10:33

Ma ünnepli 7. születésnapját a Citatum. Mint minden évben, idén is több fejlesztéssel ünnepeljük az évfordulót.

A legnagyobb átalakuláson a fórum esett át. Mostantól a fórumtémák kategorizálva vannak 13 különböző csoportba, hogy tematikusan is lehessen böngészni a beszélgetések között. A fórumtémákhoz lehetőség van leírást is megadni, ezzel egyértelműsítve a társalgás témáját és funkcióját. Erre a Játék kategóriában volt a legnagyobb szükség, ahol a játékok pontos leírása híján gyakoriak voltak a félreértések. A fórum használatát segítő harmadik újdonság, hogy @felhasználónév formában meg lehet szólítani másokat. Ezt egyszerűen a szövegmezőbe begépelve is meg tudjátok tenni, vagy használhatjátok hozzá a hozzászólások fejlécében, a szabálysértést jelző gomb mellé helyezett válasz ikont is. A megszólított tag egy külön menüpontban (Megszólítások) tudja követni a nevét szerepeltető hozzászólásokat, hogy semmiképpen se maradjon le a neki címzett kommentekről.

Keresőnk is több apró fejlesztésen esett át. Mostantól lehetőség van az általatok beküldött idézetek között is keresni, amit két úton tudtok elérni: a Részletes kereső alján lévő négyzet kipipálásával, illetve a beküldött idézetek listájának tetején megjelent keresőmező használatával. Javítottunk az elgépelt szerzőnevek kezelésén is, valamint most már portré is megjelenik a keresési erdmények tetején, amikor a találatok mellett szerzőt is ajánlunk az adott kifejezésre (pl. Einstein).

A kategórián belüli szűrőkhöz hasonlóan a szerzők oldalán is megjelentek a szűrők a jobb oldali sáv alján, hogy a sokat idézett szerzők bölcsességeit tematikusan is szűrni lehessen azokra a kategóriákra, amelyekben a legtöbb idézete szerepel. Így lehetőség van például külön listázni Paulo Coelho szerelmes idézeteit.

Eddig csak a kedvenc idézeteket lehetett kategóriákra bontani, de mától a beküldött idézetek oldalán is megjelent a kategóriák listája. Ezek a listák már nem egyszerű felsorolások, hanem felhőszerűen ábrázolják a kategóriákat, ahol a kategórianevek nagysága szemlélteti a benne lévő idézetek számát.

Végül foglalkoztunk egy kicsit az adatbázisunkkal is: rengeteg forrást pontosítottunk, továbbá kitöltöttük az összes olyan könyv adatait, amiből legalább négy idézet szerepel az oldalon.

Reméljük, újdonságainkat ti is hasznosnak találjátok majd, így nektek is örömöt szerez a Citatum iskolás korba lépése.